Уникална цигулка от 19 в. - музикалният акцент на Фестивала Опера на върховете - Белоградчишки скали 2017Уникална цигулка от 19 в. ще акомпанира на всички представления в тазгодишния фестивал „Опера на върховете – Белоградишки скали“ 2017. Цигулката „Вилхелм Рупрехт – 1850 г.“ беше намерена в един от трезорите на спонсора на фестивала – Обединена българска банка, и ще бъде предоставена от Банката безвъзмездно за всички представления от фестивала. Цигулката е дело на един от най-добрите европейски майстори-лютиери – Вилхелм Рупрехт, творил през 19 в. във Виена.

„Ние опазихме и реставрирахме това музикално богатство, но благодарим на оркестъра на Софийската опера и балет и на концертмайстора Мария Евстатиева, че ще дадат на нашата цигулка възможност за нейния нов живот там, където е мястото й – на сцената пред публиката. Мястото на тази цигулка не е в трезорите ни, а на сцената, за да достави на посетителите на представленията удоволствието и емоцията, за които е създадена“, коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и ОББ.

„Опера на върховете – Белоградишки скали“ е новаторски фестивал за оперно и балетно изкуство под открито небе. Тази година събитието ще се проведе от 21 юли до 5 август в двора на Белоградчишката крепост. Освен оперните и балетните представления „Набуко“, „Тоска“, „Пепеляшка“, „Зорба гъркът“, „Дон Кихот“ и др., акцент ще е и специалното събитие – посещение на пещерата Магура за необикновения спектакъл–пърформанс „Вагнер Магура: богове, Великани, джуджета и Валкюри”.

„Опера на върховете – Белоградишки скали“ е проект на Софийска опера и балет и се осъщестява с подкрепата на Министерство на културата, Обединена българска банка и община Белоградчик. ОББ е сред спонсорите и на редица други културни събития – Аполония, Опера в парка, Мартенски музикални дни, НОЩ/Пловдив и др.