ОББ с оригинална експозиция по време на НОЩ/Пловдив 2017В оригиналната експозиция „Зад вратите на трезора на ОББ“ банката представя за първи път всички ценни антикварни предмети от фонда си. В партньорство с Регионалния исторически музей в Пловдив и НОЩ/Пловдив 2017 тази година ОББ отваря трезора си за широката публика. Събитието е оригинален акцент в НОЩ/Пловдив 2017 и се осъществява по повод 25 години ОББ. Входът е свободен.

Богатата колекция от предмети и документи на ОББ ще бъде представена в ново, неотваряно досега крило на музея от 15 септември до 14 октомври. Изложбата ще бъде разгърната в три залиДиректорски кабинет, Банков салон и Трезор, които ще разкажат по увлекателен начин историята на банковото дело у нас.

Ценностите, които показваме, са щрихи към четвъртвековната история на ОББ. Навярно повечето хора ще си помислят, че става въпрос за кюлчета злато, но въобще не е така – това са стари пишещи и сметачни машини, стенни часовници, печати, везна за злато, бюро и пр. всичко това за нас е особено ценно, защото ни е било поверено и е опазено досега“, коментира Анка Костова, мениджър „ПР и спонсорство“ в ОББ.

Сред най-старите предмети, които ОББ ще покаже на публиката на „НОЩТА“ и пловдивчани, са австрийска цигулка, сътворена от майстора лютиер Вилхелм Рупрехт през 1850 г., една от първите пишещи машини Mercedes (1910 г.), сметачна машина Astra от 20-те години на миналия век, радио и грамофон от средата на ХХ век, както и преносим компютър от 1990 г. 

Зад вратите на трезора на ОББ“ е продължение на пътуващата изложба „НЕ/ПОЗНАТИ“, която ОББ представи на миналогодишното издание на НОЩ/Пловдив. Двете експозиции са плод на близо петгодишните усилия на служители на банката, експерти и реставратори, които описват, заснемат и реставрират предметите от всички клонове на финансовата институция. Инициативите се осъществяват по повод 25 години ОББ – юбилей, посветен именно на традициите и иновациите.