Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ вече е в Стара ЗагораТворби от Златния фонд на Колекцията на Обединена българска банка ще бъдат изложени в Стара Загора. От днес до 1 септември изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ може да бъде разгледана в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ (бул. „Руски“ №44). Входът е свободен, а библиотеката е отворена от понеделник до петък от 9:00 до 18:00 ч.

Прецизната селекция предоставя уникална възможност да се видят произведения на някои от най-емблематичните за българското изобразително изкуство творци, сред които Харалампи Илиев, Златю Бояджиев, Никола Танев, Христо Каварналиев, Деньо Чоканов и др.

В изложбата специално място намират творбите на трима майстори на живописта, свързани със Стара Загора. Атанас Михов и Васил Маринов са родени в града, а Иван Попчев е роден в старозагорското село Дъбово.

Атанас Михов е сред основоположниците на пейзажната живопис у нас. Той твори в реалистичен маниер като използва и изразни средства на импресионизма. В изложбата ще бъде показано платното му „Сухо дърво“ от 1935 г. Васил Маринов работи в областта на жанровата живопис и пейзажа. В Стара Загора ще бъдат представени композициите „Военен обоз“, рисувана на фронта през 1917 г. и „Стадо овце“, създадена около 1940 г. Творбите на Иван Попчев са емоционално обагрени и наситени с лиризъм – характеристики и на неговия пастел „Късен следобед“ от 1992 г.

Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ се реализира по повод 25 години Обединена българска банка и показва част от богатата колекция на финансовата институция. До момента изложбата е гостувала в Пловдив, София, Перник, Монтана, Русе, Хасково, Габрово, Велико Търново, Варна, Плевен и Бургас. В експозицията се показва част от Колекцията на финансовата институция. Всички платна и графики от Колекцията – общо 225 творби на брой, са били част от интериора на различни клонове на Банката в цялата страна.